Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης
Ερπετάριο Έδεσσας μέρος 3
Το Ελληνικό Κέντρο παρατήρησης, στο τρίτο μέρος του αφιερώματος στα ερπετά σας παρουσιάζει τέσσερα είδη πύθωνα, το γαλατόφιδο και τον γενειοφόρο δράκο.
PYTHON MOLURUS – RETIC PYTHON ANTRAX TIGER – PYTHON RETICULATUS HET ALBINO – PYTHON CURTUS BREITESTEINI
Ο πύθωνας είναι ένα μεγάλο μη δηλητηριώδες φίδι. Η ονομασία του προέρχεται από το φοβερό τέρας και χθόνια θεότητα της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, που είχε σώμα φιδιού και φύλαγε το μαντείο των Δελφών.
Ο πύθωνας ζει σε μεγάλη ποικιλία βιότοπων μεταξύ των οποίων τροπικά δάση, κοιλάδες ποταμών, δασώδεις εκτάσεις, χορτολιβαδικά έλη και βραχώδεις περιοχές. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε τροπικές και υποτροπικές ζώνες της Αφρικής και της Ασίας.
Είναι φίδι που ζει κυρίως στο έδαφος, ενώ βρίσκεται πολύ συχνά μέσα ή κοντά σε νερό. Είναι ικανός κολυμβητής και μπορεί να μείνει βυθισμένο για έως και 30 λεπτά. Κατά τους ψυχρότερους μήνες παραμένει κρυμμένος και συνήθως μπαίνει σε μία σύντομη περίοδο χειμέριας νάρκης.
Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται στα 15 -35 έτη, ενώ το μήκος του φθάνει τα 10μ ανάλογα με το είδος. Γεννούν έως 100 αυγά με το βάρος του καθενός να φτάνει τα 200 γραμμάρια περίπου. Η περίοδος επώασης διαρκεί 2 με 3 μήνες.
Είναι σαρκοφάγο φίδι και η λεία του περιλαμβάνει τρωκτικά, θηλαστικά, πουλιά και ερπετά. Ο πύθωνας συνήθως συλλαμβάνει τη λεία του σε ενέδρα. Αρχικά ακινητοποιεί το θύμα του χρησιμοποιώντας το στόμα του και έπειτα το τυλίγει με το σώμα του και το σφίγγει μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια το καταναλώνει ολόκληρο. Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, δεν κινούνται και μπορεί να μην φάει για περίοδο μερικών εβδομάδων, με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη περίοδο τα 2 έτη.
Το χρωματικό μοτίβο του δέρματος του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος και το βιότοπο. Ωστόσο είναι ένα υπόλευκο ή κιτρινωπό χρώμα βάσης με καστανές έως σκούρες καφέ κηλίδες.
HONDURAN MILKSNAKE
Το γαλατόφιδο της Ονδούρας είναι ένα μεγάλο και ισχυρό φίδι σφιγκτήρας. Οι βιότοποι του είναι οι τροπικές περιοχές της κεντρικής και βόρειο – δυτικής, νότιας Αμερικής.
Η διάρκεια ζωής, κατά μέσω όρο, είναι στα 20 χρόνια, ενώ το μήκος του φτάνει το 1,5μ. Για την αναπαραγωγή του γεννάει από 3 έως 24 αυγά τη φορά και ο χρόνος εκκόλαψης τους είναι 10 εβδομάδες περίπου.
Είναι σαρκοφάγο φίδι, χρησιμοποιεί τη σύσφιγξη για να σκοτώσει τη λεία του, η οποία περιλαμβάνει μικρά θηλαστικά, πτηνά, αυγά και άλλα ερπετά, συμπεριλαμβανομένων και δηλητηριωδών φιδιών.
Υπάρχουν δύο φυσικές ποικιλίες χρώματος του γαλατόφιδου της Ονδούρας, το τρίχρωμο και το μανταρινί. Το βασικό χρώμα του φιδιού είναι κόκκινο με διακριτούς δακτυλίους μαύρου και κίτρινου χρώματος. Παρουσιάζει ομοιότητα με το δηλητηριώδες κοραλλιογενές φίδι, η οποία βοηθάει στην προστασία του από πιθανούς θηρευτές.
POGONA VITTICEPS
Ο γενειοφόρος δράκος είναι μία σαύρα η οποία ζει στο έδαφος ή πάνω σε δέντρα. Έχει μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από έρημο έως ξερά δάση και θαμνώδεις εκτάσεις, στην ανατολική και κεντρική Αυστραλία.
Η διάρκεια ζωής της εκτιμάται στα 20 έτη περίπου ενώ το μήκος της κυμαίνεται από 33εκ. έως 60εκ. περίπου. Το θηλυκό γεννά έως 24 αυγά την φορά και ο χρόνος εκκόλαψης τους είναι από 55 έως 75 ημέρες.
Είναι ευκαιριακό παμφάγο καθώς οι περιοχές όπου ζει, είναι δύσκολο να βρεθεί τροφή και οι τροφές του είναι φυτική ύλη, έντομα, μικρά τρωκτικά και σαύρες.
Έχει ένα φαρδύ, τριγωνικό κεφάλι, στρόγγυλο σώμα, δυνατά πόδια και στιβαρή ουρά. Το χρώμα του εξαρτάται από το έδαφος της περιοχής που ζει και μπορεί να είναι καφέ, κόκκινο – καφέ, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και πορτοκαλί.