Κάστρο Φαναρίου

26/12/2021

Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης

Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσα

Στην ανατολική πλευρά των Αγράφων, 16χλμ. Νότια της πόλης των Τρικάλων, στην κορυφή ενός λόφου, δεσπόζει το κάστρο Φαναρίου.

Το κάστρο χρονολογείται στο 13ο αιώνα, η θέση του ήταν κομβική καθώς είχε τον έλεγχο των διαβάσεων μεταξύ της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ενώ είχε και την εποπτεία ενός μεγάλου μέρους της Θεσσαλικής πεδιάδας.

Η έκταση του οχυρού είναι μόλις 2,6 στρέμματα και η περίμετρος του σχηματίζει ένα ακανόνιστο πολύγωνο. Η διάμετρος του οχυρού είναι περίπου 100 μέτρα, ενώ το μήκος της περιμέτρου είναι 230 μέτρα.

Το ύψος των τειχών κυμαίνεται από 9 μέτρα έως 13 μέτρα και το πάχος τους από 1,8 μέτρα έως 2 μέτρα. Το ανώτερο τμήμα των τειχών καταλήγει σε οδοντωτές επάλξεις και περίδρομο πλάτους 1,2 μέτρα.

Η ενίσχυση της οχύρωσης του κάστρου επιτυγχάνεται με έξι πύργους που προεξέχουν και είναι χτισμένοι σε καίρια σημεία αυτού, όπως τις γωνίες αλλαγής κατεύθυνσης του τείχους ή τις πύλες του.

Το κάστρο διαθέτει δύο πύλες, την κεντρική πύλη που είναι τοξωτή και βρίσκεται στη νότια πλευρά και μια μικρότερη , βοηθητική, η οποία είναι στη βόρεια πλευρά αυτού.

Στο εσωτερικό του κάστρου, σώζεται ένα καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο κτίριο, το οποίο χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη. Στο κεντρικό τμήμα του κάστρου, υπάρχουν δύο δεξαμενές, μία υπέργεια η οποία ήταν για τη συλλογή των όμβριων υδάτων και μια υπόγεια η οποία χρησίμευε για την αποθήκευση τους.

Το κάστρο Φαναρίου είναι το πιο καλά διατηρημένο φρούριο σε όλη τη δυτική Θεσσαλία και σε συνδυασμό με την τοποθεσία του, αποτελεί για τον παρατηρητή ένας ιδιαίτερος προορισμός.
Like
Close
Copyright © 2021-2022 Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης - Hellenic Observation Center with ♡ weboptions
Close