Τα στενά του Αλιάκμονα

11/06/2022

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Τα στενά του Αλιάκμονα

Εκεί που τα Πιέρια συναντούν το Βέρμιο υπάρχει μια στενή και απόκρημνη χαράδρα , που την διαρρέει ο ποταμός Αλιάκμονας σχηματίζοντας τους όμορφους μαιάνδρους του. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως τα στενά του Αλιάκμονα και χαρακτηρίζεται από πυκνά φυλλοβόλα δάση και επιβλητικούς βραχώδεις όγκους.

Στα στενά του Αλιάκμονα η φυσική κοίτη του ποταμού έχει αντικατασταθεί από δύο τεχνητές λίμνες, της Αγίας Βαρβάρας και των Ασωμάτων που δημιουργήθηκαν έπειτα από την κατασκευή των αντίστοιχων φραγμάτων.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας, ακριβώς μετά τη γέφυρα φράγματος Αλιάκμονα, επιλέγουμε το δρόμο με προορισμό τη Σφηκία, όπου και  ξεκινάει μια όμορφη διαδρομή δίπλα στον ποταμό. Καθ’ όλη  τη διάρκεια της διαδρομής η εικόνα της πυκνής βλάστησης που επικρατεί, εναλλάσσεται με αυτή των απόκρημνων πλαγιών και των γαλανοπράσινων νερών του ποταμού. Επιπλέον σε αρκετά σημεία της διαδρομής σου δίνεται η δυνατότητα να απολαύσεις την πανοραμική θέα του ποταμού και της διαδρομής που ακολουθεί ανάμεσα στα βουνά.

Στην αρχή της διαδρομής συναντάμε ένα καταπράσινο χώρο αναψυχής δίπλα ακριβώς στην όχθη της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας που σου δίνει την δυνατότητα να θαυμάσεις την λίμνη από κοντά. Επιπλέον ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει έναν περίπατο ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι ανάμεσα στα δέντρα.

Στη μέση περίπου της διαδρομής, στο ύψος Ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου, συναντάμε πάνω στο δρόμο μια πηγή. Δίπλα στην πηγή υπάρχει ένα ρέμα το οποίο σχηματίζει ένα μικρό καταρράκτη και πλάι από αυτόν διακρίνουμε την είσοδο μιας μικρής σπηλιάς. Όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση ενώ ο ήχος που επικρατεί, είναι αυτός του νερού που τρέχει.

Στο τέλος της διαδρομής μας υπάρχει το στέκι των ψαράδων που είναι ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς. Το σημείο το προσεγγίζεις μέσω ενός στενού και βατού δρόμου που περνάει πλάι από μια γεμάτη πλατάνια ρεματιά ενώ ο ήχος που επικρατεί είναι αυτός από το κελάρυσμα του νερού. Έχοντας φτάσει πλέον στην όχθη της λίμνης , αντικρίζεις ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχεί το νερό , η πυκνή βλάστηση και σε συνδυασμό με τους ήχους της φύσης σου προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

Τα στενά του Αλιάκμονα είναι ενταγμένα στο δίκτυο NATURA 2000 και περιλαμβάνει , μεταξύ των άλλων , το νότιο τμήμα της τεχνητής λίμνης της Αγίας Βαρβάρας και την τεχνητή λίμνη των Ασωμάτων. Πρώτα δημιουργήθηκε η λίμνη των Ασωμάτων με την κατασκευή του αντίστοιχου φράγματος το 1985 και αρκετά χρόνια αργότερα , το 2007 , δημιουργήθηκε και η λίμνη της Αγίας Βαρβάρας έπειτα από την κατασκευή του αντίστοιχου φράγματος.

Η περιοχή είναι σημαντική για την πανίδα και χλωρίδα.  Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 215 είδη πουλιών. Η περιοχή των στενών  του Αλιάκμονα αποτελεί μεταναστευτικός διάδρομος των πουλιών , ενώ έχει χώρους διαχείμασής αυτών. Επιπλέον έχουν καταγραφεί 35 είδη ψαριών , 15 είδη θηλαστικών και 17 είδη ερπετών. Η χλωρίδα των στενών χαρακτηρίζεται και αυτή από ποικιλία καθώς φύονται σχεδόν 500 είδη φυτών , αρκετά από τα οποία απαντώνται μονό στην περιοχή των λιμνών.

Η περιοχή των στενών του Αλιάκμονα έχει υποστεί αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις ώστε να έχουν την σημερινή τους μορφή. Παρόλα αυτά, τα στενά αποτελούν μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και οικολογικής αξίας.
Like
Close
Copyright © 2021-2022 Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης - Hellenic Observation Center with ♡ weboptions
Close