Στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βιστωνίδας και νοτιοανατολικά του σύγχρονου οικισμού Αμαξάδες υπάρχει μια έκταση με πυκνή και ψηλή βλάστηση. Όσο πλησιάζει ο περιηγητής μπορεί να παρατηρήσει οτι είναι καλά κρυμμένα τα ερείπια ενός κάστρου. Του κάστρου της ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠΟΛΗΣ.
Η περιοχή κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια ήταν σταθμός της Εγνατίας οδού με την ονομασία Στάβλοι του Διομήδη (Stabulo Diomedis) καθώς σύμφωνα με την παράδοση , εκεί βρισκόταν το βοσκοτόπι των ανθρωποφάγων αλόγων του Διομήδη.
Η ονομασία Αναστασιούπολης αναφέρεται για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα. Η ονομασία αυτή πρέπει να δόθηκε την εποχή του αυτοκράτορα Αναστάσιου Α΄, ο οποίος την οχύρωσε για πρώτη φορά.
Τον 9ο αιώνα, στην 8η οικουμενική σύνοδο, γίνεται για πρώτη φορά η αναφορά της ονομασίας Περιθεώριον, η οποία παρέμεινε μέχρι την τουρκοκρατία.
Η θέση του κάστρου υπήρξε ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας διότι αποτελούσε σταθμό της Εγνατίας οδού και ουσιαστικά σημείο ελεγχου αυτης. Παράλληλα ήταν σημαντικο λιμάνι καθώς η Βιστωνίδα δεν ήταν αποκλεισμένη από την θάλασσα την εποχή εκείνη.
Η πρώτη οχύρωση της περιοχής γίνεται τον 6ο από τον Αναστάσιο Α΄. Ο οχυρωματικός περίβολος της πόλης, ο οποίος σώζεται σε μεγάλο μέρος, έχει σχήμα ακανόνιστου επτάγωνου.
Σε κάθε γωνία του περιβόλου υπάρχει ένας πύργος, επτά στο σύνολο, έξι τετράπλευρους και έναν κυκλικό. Η συνολική περίμετρος του περιβόλου είναι 1300μ ενώ περικλείει έκταση 125 στρεμμάτων.
Όλοι οι πύργοι σωζονται σε καλή κατάσταση ενώ τα μεταπύργια τμήματα είναι πεσμένα καθώς είχαν θεμελιωθεί σε έδαφος με προσχώσεις. Η διάταξη των πύργων είναι, τεσσερις σε Βόρειο και Νότιο τμήμα, δύο στο Δυτικο και ένας στο Ανατολικό.
Η κύρια πύλη του κάστρου είναι η τοξοτή πύλη που έχει νότιο προσανατολισμό και οδηγούσε στο λιμάνι. Ανοίγεται ανάμεσα σε δύο ισχυρούς πύργους με άνοιγμα 3,30μ και το πάχος του τείχους στο σημείο αυτό στα 4μ. η βόρεια πύλη του κάστρου είναι στενότερη και λεπτότερη της Νότιας καθώς το άνοιγμα της είναι στα 3μ και το πλάτος των τειχών στο σημείο στα 3μ. Πάνω από την Βόρεια πύλη διακρίνονται οι επάλξεις.
Η τωρινή κατάσταση των ερειπίων της καστροπολιτείας, σε συνδυασμό με την πυκνή και άναρχη βλάστηση, δημιουργούν μια εντυπωσιακή εικόνα. Ο περιηγητής που τα παρατηρεί έχει την αίσθηση ότι έχει κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο.