Φαράγγι Ορλιά – Ολύμπος

03/11/2022

Στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου , περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Δίον , αναπτύσσεται ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια του Ολύμπου, το φαράγγι του Ορλιά.

Η ονομασία του φαραγγιού προέρχεται από το ποτάμι που το διαρρέει, τον Ορλιά. Ο Ορλιάς ή Ουρλιάς είναι ο αρχαίος ποταμός της Πιερίας , Ελικώνας. Το όνομα Ορλιάς το ποτάμι το απέκτησε από το βουητό που δημιουργούν τα νερά του και το συνοδεύει ένας μύθος. Σύμφωνα με αυτόν οι Μαινάδες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από τα αίματα του Ορφέα , τον οποίο είχαν σκοτώσει. Τότε ο ποταμός κρύφτηκε από την ντροπή του αρνούμενος να τις εξαγνίσει. Ο μύθος συνδέεται με το γεγονός ότι ένα τμήμα του ποταμιού χάνεται και εμφανίζεται στους καταρράκτες.

Το ρέμα Ορλιά , όπως διασχίζει την πλαγιά του Ολύμπου , στην πορεία του σχηματίζει καταρράκτες και βάθρες. Οι δύο πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες με τις βάθρες τους βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών από το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά.

Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία το εκκλησάκι και λίγα μέτρα παραπάνω ξεκινάει ένα σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο μας οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη , ο οποίος δημιουργεί μια βάθρα εύκολα προσβάσιμη. Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και επιβλητικός ενώ δημιουργεί μεγαλύτερη και πιο βαθιά βάθρα , βρίσκεται πιο χαμηλά από τον πρώτο και τον προσεγγίζεις ακολουθώντας ένα σύντομο κατηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το δρομάκι.

Έχοντας προσεγγίσει αυτούς του δύο καταρράκτες του Ορλιά , αντικρίζεις ένα υπέροχο περιβάλλον. Οι εικόνες της πλούσιας βλάστησης , των απόκρημνων πλαγιών , των αχνών των καταρρακτών και σε συνδυασμό με τους ήχους της φύσης , δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που σε εντυπωσιάζει.

Οι βάθρες με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά τους , σου δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσεις σ’ αυτές και να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Οι αυτοί αλλεπάλληλοι καταρράκτες είναι ένα μικρό τμήμα του Ορλιά. Το φαράγγι του Ορλιά αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά φαράγγια. Είναι ένα ανοιχτό φαράγγι με πλούσια βλάστηση και κρυστάλλινα νερά. Σε όλη τη διαδρομή του συναντάς καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο στα 27 μέτρα, φυσικές τσουλήθρες και πανέμορφες λιμνούλες.
Για να βρεθείς στην αρχή του , αρκεί να ακολουθήσεις το σηματοδοτούμενο ορειβατικό μονοπάτι που έχει αφετηρία το ίδιο σημείο με το δρομάκι που οδηγεί στους καταρράκτες. Είναι μια όμορφη διαδρομή με πυκνή βλάστηση , δίπλα στο φαράγγι έχοντας στα αυτιά σου τον ήχο από τα ορμητικά νερά του Ορλιά.

Στη διαδρομή μπορείς να παρατηρήσεις την πλούσια χλωρίδα της περιοχής , που θεωρείται ένας βοτανικός παράδεισος , καθώς πολλά από τα είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή είναι ενδημικά. Επιπλέον η πανίδα της περιοχής και γενικότερα του Ολύμπου , διακρίνεται από σημαντική ποικιλία ειδών καθώς έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών και έχουν παρατηρηθεί περίπου 100 είδη πουλιών.

Το φαράγγι του Ορλιά και η περιοχή που το περιβάλει δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρατηρήσει και να θαυμάσει ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσει την επίσκεψη στην περιοχή με δραστηριότητες όπως πεζοπορία , το canyoningαλλά και κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Ορλιά.
Like
Close
Copyright © 2021-2022 Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης - Hellenic Observation Center with ♡ weboptions
Close