Καταρράκτες Σκεπασμένου Βελβεντό

22/07/2022

Στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων , κοντά στο Βελβεντό Κοζάνης , αναπτύσσεται ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Μακεδονίας, το φαράγγι Σκεπασμένου ή γνωστό και ως το φαράγγι των εννιά Πιερίδων μουσών.

Η ονομασία σκεπασμένο,  προήλθε από το γεγονός ότι σε ένα σημείο του ρέματος που το διασχίζει είναι καλυμμένο από το έδαφος, ενώ η ονομασία των εννιά Πιερίδων μουσών προήλθε από το θρύλο που έλεγε ότι οι μούσες κατέβαιναν στο ρέμα για να λουστούν και να χορέψουν.

Το φαράγγι έχει σχηματιστεί από τη ροή του ρέματος της Λάφιτσας ή Λαφόρεμα , το οποίο ξεκινάει από τον οικισμό Καταφύγι και εκβάλει στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Η διαδρομή μας έχει ως αφετηρία το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το Βελβεντό. Από αυτό το σημείο ξεκινάει ένα όμορφο πέτρινο μονοπάτι που παράλληλα του υπάρχει ένας παλιός νεραύλακας.

Η πεζοπορία γίνεται υπό τη σκιά της πυκνής και πλούσιας βλάστησης που χαρακτηρίζει τη διαδρομή ,  καθώς περιλαμβάνει είδη όπως πλατάνια , ιτιές , φραξούς , βελανιδιές , αγριοφουντουκιές κ.α. ενώ στα υψηλότερα τμήματα της διαδρομής θα συναντήσουμε πυκνό δάσος από κωνοφόρα.

Μετά από λίγη ώρα πεζοπορίας , συναντάμε μια διακλάδωση στο μονοπάτι , την οποία ακολουθούμε και μας οδηγεί στο παρατηρητήριο του φαραγγιού. Στο σημείο αυτό σου δίνεται η δυνατότητα να απολαύσεις την πανοραμική θέα του φαραγγιού με τα απόκρημνα βράχια και την πλούσια βλάστηση έχοντας  στα αυτιά σου τον ήχο από τα ορμητικά νερά του ρέματος. Παράλληλα μπορείς να θαυμάσεις τον εντυπωσιακό τριπλό καταρράκτη που το συνολικό του ύψος ξεπερνάει τα 25 μέτρα.

Αφήνουμε λοιπόν το σημείο παρατήρησης και συνεχίζουμε την πορεία μας στο πέτρινο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι παράλληλη με την κοίτη του ρέματος και σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από αυτή.

Οι ήχοι που επικρατούν είναι του κελαρύσματος του νερού στο νεραύλακα , το θρόισμα των φύλλων και το κελάϊδισμα των πουλιών που σου δημιουργούν το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης. Όσο όμως προχωράμε στο μονοπάτι , οι ήχοι αυτοί αρχίζουν να καλύπτονται από το βουητό των νερών του ρέματος, καθώς πλησιάζουμε στην κοίτη του.

Στο σημείο που το μονοπάτι συναντά το ρέμα , αντικρίζουμε ένα πανέμορφο τοπίο  το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλά και ψηλά πλατάνια. Το ρέμα κυλά ανάμεσα τους , έχοντας διακλαδώσεις ενώ σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και μικρές λίμνες. Το σημείο αυτό μπορεί να αποτελέσει κα χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους πεζοπόρους , καθώς υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι με ξύλινα κιόσκια και παγκάκια.

Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 7 χιλιόμετρα , ξεκινάει από τη λίμνη Πολυφύτου με 290 μέτρα υψόμετρο περίπου και καταλήγει στον οικισμό Καταφύγι με 1450 μέτρα υψόμετρο περίπου. Στο σύνολο του μήκους του φαραγγιού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πάνω από δέκα καταρράκτες που δημιουργούν τις αντίστοιχες μικρές λίμνες και ερείπια παλιών νερόμυλων.

Το φαράγγι του Σκεπασμένου εκτός από την πλούσια χλωρίδα ,  διαθέτει και πλούσια πανίδα. Η ορνιθοπανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια καθώς ενισχύεται και από την όμορη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, επίσης αρκετά είδη αμφίβιων και ερπετών ζουν στο φαράγγι ενώ υπάρχει και παρουσία πάνω από δέκα είδη θηλαστικών.

Το μοναδικό τοπίο που συνθέτουν τα ορμητικά νερά του ρέματος με την πυκνή βλάστηση, σε συνδυασμό με τους ήχους της φύσης σου δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο.
Like
Close
Copyright © 2021-2022 Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης - Hellenic Observation Center with ♡ weboptions
Close