Ο πύργος των Μαριανών στην Χαλκιδική

04/12/2021

Σε απόσταση 2 χλμ βόρεια της Ολύνθου, στην κορυφή ενός λόφου θα αντικρίσουμε τον πύργο των Μαριανών.

Ο πύργος είναι της υστεροβυζαντινής περιόδου και κατασκευάστηκε το 1374. Ανήκει στην κατηγορία των καστρόσπιτων και αποτέλεσε κέντρο διαμονής και άμυνας της περιοχής, όπου ανήκε στην μονή Δοχειαρίου.

Η θέση του, έδινε την δυνατότητα οπτικού ελέγχου της πεδιάδας μέχρι τον κόλπο, του Ολύνθιου ποταμού, αλλά και του δρόμου που συνέδεε την βόρεια Χαλκιδική με την Κασσάνδρα.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από παρακείμενο λατομείο, πλήθος κεραμικών, αλλά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαία πόλη της Ολύνθου.

Ο πύργος είχε τρείς ορόφους και συνολικό ύψος 15μ ενώ σήμερα σώζεται σε ύψος 12μ. Η κεντρική του είσοδος βρίσκεται σε ύψος 2μ από την επιφάνεια γης. Στο εσωτερικό υπάρχει ένας προθάλαμος και αριστερά του μια κτιστή σπειροειδής σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο. Ο κύριος χώρος έχει θολωτή οροφή και πιθανότατα αποτελούσε δεξαμενή του πύργου.

Η τοιχοποιία του πρώτου ορόφου σώζεται τμηματικά, ενώ οι κόγχες που υπάρχουν μαρτυρούν την ύπαρξη παρεκκλησίου. Από τον δεύτερο όροφο σώζονται μόνο τα κατώτερα τμήματα των τοίχων.

Στην τοιχοποιία του πύργου μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα ανάγλυφο που βρίσκεται στην πρόσοψη και παριστά σταυρό λιτανείας ανάμεσα σε δύο φύλλα. Στην πρόσοψη επίσης μπορούμε να διακρίνουμε ένα κεραμοπλαστικό σχηματισμό που έχει τον σταυρό και την συντομογραφία IC XC N K, ενώ στην νότια πλευρά υπάρχει ακόμα ένας σχηματισμός με κέραμους  με το σταυρόγραμμα της μονής Δοχειαρίου.

Όταν επισκέπτεσαι τον Πύργο των Μαριανών έχεις την δυνατότητα να θαυμάσεις έναν από τους πιο όμορφους Βυζαντινούς πύργους της Χαλκιδικής αλλά και παρατηρώντας το εσωτερικό του να έχεις την αίσθηση ότι έκανες ταξίδι στο χρόνο.
Like
Close
Copyright © 2021-2022 Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης - Hellenic Observation Center with ♡ weboptions
Close