Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

01/01/2022

Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Στο βόρειο τμήμα του εθνικού πάρκου ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ-ΛΟΥΔΙΑ-ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ και 8χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ο υδροβιότοπος της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.

Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας νέος υδροβιότοπος ο οποίος δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 και οφείλεται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Αρχικά η περιοχή καλυπτόταν από έλη έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄30, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκτροπή του ποταμού Αξιού. Έπειτα στο χρονικό διάστημα 1955 – 1980 έγιναν πολλές γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή για τις ανάγκες υδροδότησης της Θεσσαλονίκης . Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσει η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση την υποχώρηση του εδάφους έως 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τέλος στη δημιουργία της λιμνοθάλασσας συνέβαλε και η κατασκευή του παράκτιου αναχώματος για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού.

Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, ως τμήμα του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού είναι ιδανικός βιότοπος για πολλά είδη πτηνών και ζώων. Το εθνικό πάρκο συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς αποτελεί καταφύγιο για πολυπληθή ή σπάνια είδη ορνιθοπανίδας, που είτε φωλιάζουν μόνιμα και αναπαράγονται στην περιοχή, είτε κάνουν μία στάση κατά την περίοδο της μετανάστευσης τους. Στη περιοχή έχουν καταγραφεί 298 είδη πτηνών, που είναι τα 2/3 των ειδών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα, εκ’ των οποίων τα 106 φωλιάζουν. Εκτός από τα πτηνά έχουν καταγραφεί 350 είδη και υποείδη φυτών, 40 είδη θηλαστικών, 18 είδη ερπετών, 9 είδη αμφίβιων, 7 είδη ασπόνδυλων και 25 οικότοποι.

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσαρ ενώ περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών της Ευρώπης Natura. Καλύπτει έκταση 2260 στρεμμάτων με το βάθος της να κυμαίνεται από 0,5 έως 1 μ. Τα αβαθή νερά της προσφέρουν άφθονη τροφή στα πτηνά, αλλά αποτελεί και σημαντικό καταφύγιο καθώς είναι και περιοχή αναπαραγωγής αρκετών ειδών.

Μεταξύ των πτηνών που μπορούμε να παρατηρήσουμε στη λιμνοθάλασσα είναι ο μαυροκέφαλος γλάρος, ο θαλασσαετός, που είναι ο μεγαλύτερος αετός στη χώρα και την Ευρώπη, ο αργυροπελεκάνος και ο στρειδοφάγος. Αισθητή την παρουσία τους κάνουν και οι μεγάλοι αριθμοί φλαμίνγκο που βρίσκουν άφθονη τροφή στα νερά της λιμνοθάλασσας.

Εκτός από τα πτηνά έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη αποικία λαγόγυρων στην Ελλάδα, ενώ οι εκτάσεις του υγροτόπου που δεν έχουν υψηλή βλάστηση αποτελούν βοσκοτόπια για ένα από τα τελευταία κοπάδια νεροβούβαλου στην Ελλάδα.

Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου παρότι βρίσκεται κοντά σε αστικό κέντρο και παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο λόγω του μεγάλου αριθμού παρυδάτιων πτηνών που μπορεί να παρατηρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.




Like
Close
Copyright © 2021-2022 Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης - Hellenic Observation Center with ♡ weboptions
Close